Turistička agencija Zeus Travel
Sasvim smo sigurni da je jedan od razloga što jedva čekate da krenete na letovanje u Grčkoj 2018. koje ste možda još prošle godine uplatili to što ćete konačno opet smazati giros. I to ne jedan, več mnogo njih, zar ne. Ova brza hrana na bazi pilećeg ili svinjskog mesa, spakovana u ukusnu pitu (naši ljudi je najčešće zovu tortilja reklo bi se) ili kiflu, prelivena tzatzikijem već godinama je simbol grčke hrane u celom svetu. Njegovo visočanstvo giros pojavio se i u resotranima brze hrane u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina, ali ćete za ovu njegovu varijantu često čuti komentar - nije to to kad nije dole.
Kada jedete giros, važno je da znate, kako biste ga lakše naručili, da je potrebno da prvo kažete da li želite pileći ili svinjski. Obično se služi sa pomfritom, pa je na vama da naglasite ako ga ne želite unutra. Standardni prilozi su takođe kečap, senf i crni luk, pa nemojte zaboraviti da osoblju odabranog restorana naglasite i ako nešto od ovoga ne želite. Tzatziki je nešto što se dodaje i obično dodatno naplaćuje, a u svakom restoranu su vam na raspolaganju još neke salate (tzatziki je salata, kada vam budemo u narednim redovima rekli od čega se sastoji, biće vam jasno zašto) kao što je ruska na primer, ili takozvana ungareza (doslovni prevod je - mađarska, ali ne očekujte da mađarski turisti znaju o čemu se radi). Tek kada odaberete i salatu, ili naglasite da je ne želite, vaš giros je spreman. Međutim priloge poput kupusa, zelene salate ili pavlake nećete naći. To je nešto što jednostavno ne ide uz giros.
Ali da se razumemo, nismo počeli celu priči o grčkoj brzoj hrani da bismo pisali o čarima girosa. Naprotiv, njegovo visočanstvo je verujemo svima već dobro poznato, pa smo želeli da probudimo vašu radoznalost i otkrijemo vam tajne nekih drugih podjednako ukusnih jela koja se takođe jedu s nogu.
Koji su to dakle brzi obroci, koji se konzumiraju slično kao giros. Tu je najpre suvlaki (bukvalan prevod je ražnjić) za koji ste verovatno već čuli i probali. Ponovo se radi o svinjskom ili pilećem mesu koje se u većim komadima peče na malenom drvenom štapiću, a potom služi u piti (tortilji dakle) ili kifli. Prilozi i izbori su potpuno isti kao kod girosa.
Zatim, na meniju restorana brze hrane su još i bifteki i sutzukakia. Bifteki nema nikakve veze za biftekom, možda je najsličniji našoj pljeskavici, a pravi se od mlevenog goveđeg mesa ili kombinacije goveđeg i svinjskog. Sutzukakia su veoma slična našim ćuftama, a u restoranima brze hrane se služe bez sosa, pa sa klasičnim prilozima i u piti više podsećaju na ono što mi zovemo ćevapi. Izbor priloga je ponovo potpuno isti. Tu je i kotobeikon, nešto što nije u ponudi svih restorana, ali ga svakako vredi probati. Radi se o pilećem ražnjiću u slanini.
Što se tiče priloga koji se najčešće dodatno naplaćuju, kao što smo gore naveli, oni spadaju u kategoriju salata. Najpoznatiji je naravno tzatziki. On se pravi od belog luka, svežih krastavaca i grčkog jogurta. Grčki jogrut je najsličniji našem kiselom mleku, ali opet ima neke specifičnosti u izradi i ukusu koje ga čine zasebnom kategorijom mlečnog proizvoda. Ova salatica je neverovatno osvežavajuća i služi se uz mnoge obroke, ali većina turista je prvi put upozna u girosu. Takođe smo spomenuli ungarezu, još jednu salatu koju Grci rado dodaju girosu i ostalim brzim obrocima. Njeni sastojci su vrlo jednostavni - majonez i šunka. Pa ko voli nek' izvoli.
Takođe, uz odabranu brzu hranu možete pojesti i rusku salatu (rosiki na grčkom) koju verujemo ne treba vam objašnjavamo, ista je kao kod nas. Tu je još i tirosalata ili tirokafteri koja se pravi od više vrsta klasičnih grčkih sireva, a ako je rozikasta, to znači da je ljuta. Neki restorani nude i melitzanosalatu koja se pravi od plavog patlidžana i takođe može dati poptuno novu notu ukusu vašeg sendviča (nemojte se uznenaditi, u većini delova Grčke kada kažu sednvič misle na giros, suvlaki i njima slične u piti ili hlebu).
Napominjemo da prilozi mogu varitati od restorana do restrana, pa će vam na jednom mestu ponuditi majonez kao opciju, a na drugom ne, negde ćete imati još salata da birate, a negde samo tzatziki bez koga ne ide i možda još jednu od gore navedenih. Još je važno da znate da su giros i ekipa obavezna ponuda restorana brze hrane, ali možete ih poručiti i u klasičnim tavernama koje inače ne nude obroke sa nogu. U tavernama možete da naručite sendvič varijantu koju smo gore spomenuli ali i porciju, dakle da vam se odabrano meso posluži na tanjiru uz priloge i pomfrit. Cena porcije je znatno viša, a može se reći da je i ukus drugačiji kada vam se ne izmeša ceo obrok u piti ili kifli.
Nadamo se da smo vam otvorili apetiti da probate nešto novo ili smo bar učinili da se još više radujete prvom girosu na plaži u Grčkoj. Sledeći put ćemo se potruditi da zajedno sa vama istražimo i drugi aspket grčke kuhinje - kuvana jela, testenine i slično.
Uživaj u Grčkoj u vreme izolacije
23.03.2020. Saznaj više