Turistička agencija Zeus Travel
Postoji mnogo razloga da se dok ste na letovanju opredelite za brzu hranu, naročito ako letujete u Grčkoj. Pre svega njegovo veličanstvo giros je veoma ukusan, a možemo slobodno reći da tako ukusan i dobar može da bude samo kada se jede u postojbini. Činjenica je i da je vrlo ekonomičan, svi kada se interesujemo za cenu namirnica "dole" pitamo i koliko je giros i tako nekako procenjujemo koliko je jedno mesto skupo. Osim toga, vrlo ga je jednostavno "ćapiti" uz put, kada se posle uživanja u suncu i moru naprasno setite da ste gladni. Međutim u narednim redovima želimo da vam skrenemo pažnju na neke druge podjednako ukusne grčke obroke koji zahtevaju malo više vremena za pripremu i možda im je cena malo viša, ali garantujumo da ćete im se vraćati jednom kada ih probate.
Već vas čujemo kako kažete da ste očekivali od nas nešto novo što nije na meniju i na srpskim trpezama, ali verujte nam, grčka musaka se dosta razlikuje od one koju spremaju naše domaćice i domaćini. Sadrži plavi patlidžan, u nekim varijantama i tikvice, mleveno goveđe meso, sloj bešamel sosa, a pored toga neretko i jednu ili više vrsta sireva. Takođe, opet u zavisnosti od toga u kojoj je regiji jedete, može sadržati i paradajz. Porcija je isečena u obliku kocke i naša je preporuka da pažljivo iseckate zalogaj kako biste u istom trenutku osetili ukus svih slojeva zajedno. Garantujemo, nećete se pokajati, čak iako neki od sastojaka ne volite inače, u grčkoj musaki će vam se dopasti zbog idealne kombinacije sa ostalima. I cena ovog jela varira od regije do regije, ali je obično veoma pristupačna budući da se ipak radi o kuvanom jelu, a vrlo je moguće da vam uz nju neće trebati salata, pogotovo što se ona često služi sa tzatzikijem.
Sećate se Čaplina i njegovog legendarnog filma u kome je jeo cipele? Šteta je što nije znao da postoji grčko jelo cipelica (papucaki doslovno to znači) jer bi mu ta čuvena scena sigurno bila mnogo prijatnija. Ovo jelo je zapravo polovina plavog patlidžana punjena mlevenim goveđim mesom i prelivena bešamel sosom. Tu su naravno i beli i crni luk, i još neki opcioni dodaci poput šargarepe, koji opet zavise od regije u kojoj ste. U grčkim domaćinstvima je ovo jedno od najpopularnijih jela i domaćice se često utrkuju čije će biti bolje, slično kao kod nas sa sarmama. Sigurni smo da će vam prijati čak i na najvećoj vrućini.
Kad smo kod sarme, imaju i Grci svoju verziju ovog jela. Leti se najčešće jede ono što mi zovemo sarmica od lista vinove loze. Punjenje je u ovom slučaju od pirinča, peršuna i luka, ne sadrži meso - dakle i pogodno je za vegetarijance, a i ako jedete meso, može vam veoma prijati na vrućinama. Možda ćete se malo više morati potruditi da pronađete restoran u kome se služi, ali sigurni smo da će se trud isplatiti. Ako pak želite da jedete i meso, pokušajte da pronađete restoran u kome služe sarmadakia - opet neće biti reč o kiselom kupusu već o vinovoj lozi, ali će punjenje sadržati i mleveno meso, baš kao kod nas.
Ako ste ljubitelj tipičnih italijasnkih specijaliteta na bazi špageta i makarona, ima i grčka kuhinja nešto za vas - pasticio. Radi se o jelu koje se pravi u rerni od širokih makarona, mlevenog goveđeg mesa, paradjz sosa i naravno - bešamela. Ovo je ponovo jelo uz koje vam verovatno neće trebati salata, s obzirom da je ukus sosa od paradajiza veoma izrazit.
Još jedno jelo koje pravimo i mi i Grci su keftdes, odnosno ćufte kako ih mi zovemo. Predlažemo da ih probate u varijatni sa sosom. Njihova varijanta se pravi od goveđeg i svinjskog mesa i sarži veću količinu začina nego naša, pa vam zato predlažemo da ih isprobate.
Ovoj salati verovatno ne treba predstavljanje i objašnjenje, i sigurni smo da ste nekad imali priliku da je probate. Ipak, ako možda nikada niste bili u Grčkoj, da znate da ova salata sadrži feta sir, paradajz, papriku, krastavac, crni luk, i naravno maslinovo ulje. U nekim delovima Grčke se služi sa kuvanim jajima. Osim što ova salata izvanredno ide sa jelima koje smo gore naveli ali i sa gotovo svim ostalim na grčkom meniju, sjajno je što spada i u obrok salate, pa će vas i više nego zastiti ako je jedete samu i ne želite na velikim vrućinama da jete mnogo jaku hranu.
Naravno, okosnicu grčke kuhinje čine riblji i morski specijaliteti, veoma ukusni, zdravi i lagani. Međutim, s obzirom na količinu i raznolikost, zaslužili su da im se posveti ceo tekst, što ćemo i učiniti neki naredni put.
Uživaj u Grčkoj u vreme izolacije
23.03.2020. Saznaj više