Turistička agencija Zeus Travel
Kao i kod nas, svaka praznična trpeza u Grčkoj je ogromna, bez obzira na to o kom se prazniku radi. Ukoliko je praznik u periodu kada je leto 2020, trpeza će svakako biti bogata. Ali, opet kao i kod nas, čini se da nam na stolu treba najviše mesta da bi se sve poslužilo u vreme zimskih praznika. Božić i Nova godina u Grčkoj podrazumevaju mnogo sati provedenih sa porodicom i naravno za tim stolom punim hrane. Grci su narod koji veoma voli da jede i uživa u tome (neće nam zameriti ako kažemo da im se to i vidi). Sasvim je normalno da vas pitaju šta si jeo/jela ili šta ćeš jesti, a posebno uživaju u slatkišima. Kada govorimo o Božiću i slatkišima, postoje dve glavne zvezde: melomakarona i kurabijedes. Ovi (veoma) slatki zalogaji su mnogima razlog više da jedva čekaju praznik.
Melomakarona vas možda podseća na makarone ili na sada jako popularne francuske kolačiće macaroons. I jedno i drugo imaju veze sa grčkim slatkišima, ali su nastali kasnije. Kao i obično, prva verzija je iz Grčke. Makaronia su bili kolačići koji su se služili nakon sahrane, a simbilizovali su dug i uspešan život pokojnika. Kasnije im je dodat med koji se na grčkom zove meli i tako su dobili današnji naziv, a rođena je i današnja tradicija pripremanja za Božić.
Pretpostavljamo da vas od tradicije više zanima kako da spremite ove medene zalogaje, jer ako ste ikada probali bar jedan grčki slatkiš, znate da moraju biti ukusni. Testo se priprema od brašna naravno, u koje se dodaje neizbežno maslinovo ulje, prašak za pecivo, soda bikarbona, šećer, sok i kora od narandže, cimet i krupno samleveni orasi. Od mase testa se odvijaju neveliki ravni komadi koji pomalo narastu tokom pečenja. Kada su pečeni prelivamo ih od vode, meda i šećera i cimeta. Melomakarona izgledaju veoma skromno i starinski, pa je čak i u njihov izgled utkana tradicija.
Ako vam je reč kurabijedes zvučala poznato, ovoga puta ste u pravu. U pitanju je turski slatkiš čija varijanta naravno, postoji i kod nas. Mi ih zovemo gurabije. Naziv potiče od 2 turske reči koji kada se prevedu znače suvi kolačić. Recept za pripremanje u Grčkoj i kod nas se može razlikovati, mada se i u regijama jedne zemlje mogu primetiti manje ili veće razlike. Osnovni sastojak je naravno brašno uz jaja i šećer, a dok recepti po kojima se pripremaju u našoj zemlji neretko sadrže kiselo mleko, u Grčkoj ćete teško pronaći domaćicu koja ih sprema bez putera.
Ove kolačiće možete ponekad pronaći u Grčkim pekarama i poslastičarnicama i kada nije praznična sezona, ali najlepši su naravno od Božića koji Grci slave u decembru pa do Bogojavljanja koje kod njih pada 6. januara. Zato, ako ste u mogućnosti, obavezno otputujte u Grčku za vreme Božića, to je poseban doživljaj. Plus je toplo i na moru ste.
Za više informacija o putovanju u Grčku za praznike, kliknite na sledeći link Beograd - Solun čarter let.
Uživaj u Grčkoj u vreme izolacije
23.03.2020. Saznaj više