Turistička agencija Zeus Travel
Ako planirate da odsednete u hotelu u Grčkoj ili se prosto odlučite da u restoranu blizu vašeg smeštaja uplatite doručak, može se desiti da pročitate ili čujete da je tip doručka koji će vam poslužiti - grčki doručak. Možda ste ovaj tip doručka već mnogo puta isprobali dok ste odsedali u hotelu, a niste razmišljali šta on sadrži ili zašto je on baš grčki. Danas istražujemo šta to naši južni prijatelji tradicionalno serviraju kod kuće, u hotelima i restoranima za jutarnji obrok sve sa željom naravno da vam povećamo apetit za Grčkom.
Jedna od omiljenih šala koja kruži internetom već neko vreme je da Englezi tradicionalno za doručak jedu jaja sa slaninom, začinjena pasuljem, paradjzom i mnogim drugim kaloričnim dodacima, Francuzi biraju sladak doručak - kroasane i slične poslastice, a Grci... oni će se zadovoljiti frapeom (misli se na hladnu nes kafu) i povećim brojem cigareta, pre svega jer su prethodne večeri jeli veoma kasno i obilno. U svakoj šali ima pola istine, naravno, ali to je ipak samo šala. Doručak je najvažniji obrok dana i Grci se trude da ga ne preskoče i da on bude ispunjen namirnicama koje tradicionalno spadaju u njihov način ishrane - tzv. mediteranski tip.
U gradovima poput Soluna i Atine, na svakom ćošku možete zateći prodavca đevreka koji na otvorenoj tezgi nudi ovo pecivo posuto susamom. Na grčkom se on zove kuluri. Kvalitet zavisi od tipa brašna koji proizvođači biraju, iako na prvi pogled svi izgledaju isto. Đevrek je idealno rešenje ako žurite, na posao ili autobus recimo, da ga ćapite s nogu i u njemu uživate usput. Dosta je jeftin, a kao i kod nas - najlepši je dok je svež. Razlog da ga probate? Ako ništa, možete ga uporediti sa našim, a uvek imajte na umu da u Grčkoj ne vlada masovna proizvodnja peciva, pa će oni radije da naprave manje nego što mogu da prodaju nego da pecivo prodaju i po podne - sve u cilju da vi uživate u svežini.
Drugi omiljeni izbor doručka je bugaca, popularna naročito oko Soluna i u njemu samom naravno. Radi se opet o pecivu, rođaku naših pita i bureka, napravljenog od listova testa, a ispunjenog sirom ili specifičnim slatkim kremom. Slatka varijanta je obavezno posuta cimetom, koji Grci veoma vole. Krem u slatkoj je na bazi vanile. Da biste mogli da shvatite šta je ovo zapravo, najbolje je da je probate. Grcima je ona izbor kada za doručak imaju malo više vremena.
Osim ova dva sigurno najpopularnija peciva tu je još mnoštvo peciva u svakoj pekari, što sličnih što različitih tipova u odnosu na one koje se nude kod nas: tu su pite sa sirom i zeljem različitih oblika, rol viršle, kiflice. Imajte na umu da se kod rol viršli i kiflica samo testo razlikuje od onog koje mi koristimo, sto posto je sveže umešeno i neretko sladi iako se radi o slanom obroku. Za šta god da se odlučite, primetićete da je ukus fantastičan jer ovi proizvodi ne sadrže nikakve aditive, pojačivače ukusa ili preparate za produžavanje svežine.
U restoranima i hotelima meni za doručak zavisi zavisi od regije u kojoj ste, isto kao što i u domovima Grka od toga zavisi šta će za doručak imati u frižideru. Bez sumnje će tu biti različite vrste sireva, grčki tip jogurta, med, marmelada, hleb, masline, paradajz, veliki izbor voća i povrća i najverovatnije neki suhomesnati proizvod ako postoji karakterističan za tu regiju. Zanimljivo je da će se Grci iznenaditi uglavnom kada vide koliko su salame i kobasice prisutne kod nas na doručak, većina njih će prokeomentarisati da je to pre meze (i oni uživaju da zameze, ali o tome neki drugi put), uz uzo nego doručak sam po sebi. Tako teška hrana je neobična za ovu mediteransku zemlju budući da na njihovoj blagoj i toploj klimi uopšte nije lako prevariti tolike kalorije koje ovi proizvodi sadrže.
Uživaj u Grčkoj u vreme izolacije
23.03.2020. Saznaj više