Turistička agencija Zeus Travel
S obzirom na broj ljudi koji godišnje putuju u Grčku iz Srbije i na našu nepresušnu ljubav prema grčkim morima, nije neobično što mnogi naši ljudi ovu zemlju vide kao svoju drugu kuću. Nema mnogo destinacija na koje ćete se sigurno vratiti, ali u Grčku hoćete, makar na svoju minimalnu dozu od 10 dana godišnje. Iako kada idemo tamo dole često nosimo proizvode bez kojih ne možemo, bilo da je to zato što ih dole nema ili zato što nam je tako ekonomičnije, sigurno je da svaki turista ima bar jedan grčki proizvod koji jedva čeka da kupi i pojede kada pređe granicu. Mnogo je primera, od čuvenog frapea čim se pređe granica, preko nezamenljivog maslinovog ulja, pa sve do čokoladnog mleka i lokalnih brendova čokolade. Ovom prilikom vam predstavljamo na svetu najpopularnije grčke proizvode od kojih su neki verovatno i na vašoj ličnoj listi.
Maslinovo ulje
Njegovo visočanstvo maslinovo ulje osnova je gotovo svega što se sprema u grčkoj kuhinji, a nije potrebno naglašavati njegove pozitivne karakteristike po zdravlje čoveka. Neki pretpostavljaju, a neki čak i tvrde da je široka upotreba maslinovog ulja jedan od razloga što su Grci među najdugovečnijim nacijama na svetu. Najbolje maslinovo ulje stiže iz mesta Kalamata, ali se proizvodi u još mnogo mesta širom Grčke. Sigurni smo da ste se retko kada vratili sa mora bez bar jedne kantice maslinovog ulja u prtljagu.
Uzo
Savršen uvod u dobar ručak ili pratilac različitih mezetluka, uzo ili cipuro imaju veoma karakterističan ukus i miris koje mnoge od nas odmah asocira na more. Uzo se dobija destilacijom alkohola uz dodatak vode i aroma, može a ne mora da sadrži anis. Najbolji uzo dolazi sa ostrva Lezbos. Uzo takođe nosimo kao suvenir i poklanjamo bočice prijateljima, svakako su praktičnije od magnetića.
Feta
Grci su poznati ljubitelji sira (Kipar spada u 10 zemalja na svetu u kojima se pojede najviše sira). To uopšte nije čudno kada se uzme u obzir koliko vrsta proizvode. Od svih ovih vrsta naravno mnoge i izvoze. I dok različite sireve i kačkavalje ne vole baš svi jer imaju dosta specifične odlike, titulu kraljice sireva poneo je sir koji se retko kome ne dopada. U pitanju je naravno njeno visočanstvo feta, sposobna da svojim ukusom i teksturom očara ljude svih uzrasta i preferenci. Pravi se od ovčjeg mleka sa dodatkom 30 % kozjeg. Evopska komisija zaštitila je poreklo fete, pa ne samo da se ona ne može proizvoditi van Grčke već se i u samoj zemlji može proizvoditi samo na tradicionalan način. Dakle, znate šta nabavljate.
Alva
S ozbirom na istorijske karakteristike koje delimo, za nas alva i nije toliko egzotičan proizvod kao što je ona možda turistima iz drugih delova Evrope i sveta, ali je bez sumnje jedan od grčkih proizvoda koje jedemo dok smo dole i ponesemo sa sobom jer nam je poznat kvalitet i specifičan ukus. Alva se pravi na bazi susama i postoji u slatkoj varijanti, uz dodatak kakaa ili kokosa recimo, ali isto tako dobo ide uz sir i hleb. Grci najviše vole da jedu alvu u vreme posta jer spada u dozvoljenu hranu. Alva je inače bogata vitaminimima, kalcijumom, kalijumom i gvožđem.
Mastika
Mastika je fantastična biljka koja raste samo na ostrvu Hios. Žetva se obavlja na tradicinalan način u 24 sela koja su pod zaštitom Ministarstva kulture Grčke. Mastika se može koristiti kao hrana, kozmetički i farmaceutski proizvod. Sam Herodot - otac medicine jer pisao o njenim terapeutskim svojstvima, naročito kada su u pitanju opekotine i kožne bolesti. A tu je i liker od mastike, za lečenje nekih drugih jada.
Uživaj u Grčkoj u vreme izolacije
23.03.2020. Saznaj više