Obaveštenje COVID-19 pročitajte OVDE

Tasos / Grčka - Apartmani

/ Leto 2023 / Grčka - Apartmani / Tasos

Ostrvo Tasos je godinama jedna od omiljenih destinacija naših turista. Nalazi se oko 190 km istočno od Soluna. S obzirom da je većim delom autoput, putovanje ne traje dugo. Tasos je ostrvo poznato po gostoljubivim stanovnicima, pa je osnovna delatnost ostrvljana turizam. Pored turizma poznat je po belom mermeru ali i po pčelarstvu koje je veoma važna delatnosti na ostrvu, med od crnog bora Vam svakako preporučujemo da ponesete kao suvenir sa ovog zelenog ostrva. Na severu ostrva je glavni grad ostrva – Limenas u koji prvo dolazite kada se iskrcavate sa trajekta, a na jugu ostrva su Limenarija i Potos. Trajekt iz Keramotija vozi na svakih pola sata i vožnja traje oko 40 minuta pa preporučujemo ovu varijantu u odnosu na trajekt iz Kavale koji duplo duže plovi i cena je viša.

Limenas je glavni grad ostrva, to je gradić koji je jedinstven po tome sto pored turističkih sadržaja pruža i ono što mnoga druga letovališta ne mogu a to su arheološki ostaci u samom gradu i posebno Agora, drevno pozorište na čijem ulazu je i Arheološki muzej. Šetalištem uz more možete iz centra doći do poznate plaže Papias i još malo dalje do plaže Tarzanas. Kamena popločana glavna ulica nudi suvenire, neophodne sitnice, mesta za odmor i uživanje u specijalitetima ostrvske kuhinje, na peščanoj plaži su kafići sa uređenim delom s ležaljkama i separeima.

Potos je živopisno primorsko mesto na južnoj strani ostrva Tasos, 45 kilometara od grada Limenasa i 28 kilometara od luke Skala Prinos. Nekada malo ribarsko naselje vremenom se razvilo u  vrlo privlačnu turističku destinaciju. Idealan je za porodični odmor, a isto tako i za mlade koji žele zabavu do kasno u noć. U Potosu ćete naći lepe plaže, kako onu u centru, peskovitu gradsku plažu, tako i nekoliko drugih u blizini samog mesta.
Potos nije izgubio svoj šarm usprkos tome što ga već godinama posećuju mnogobrojni turisti iz cele Evrope. Mnoštvo kafića i taverni koji se nalaze uz samu obalu pružiće vam uživanje tokom čitavog dana, a posebno u večernjim časovima kada možete da posmatrate predivan zalazak sunca. U mestu se nalazi mnoštvo marketa, butika, taverni, kafea, pekara, rent a car agencija, apoteka, kao i luna park. 

Limenaria je primorski grad koji se nalazi na jugu ostrva, 42 kilometara od grada Limenasa i 24 kilometra od luke Skala Prinos. To je drugi po veličini grad na Tasosu. Limenaria je postala vrlo popularna destinacija za odmor, ali je zadržala mnogo od svoje grčke tradicije i jedinstvene lokalne kulture. Turisti mogu uživati u velikom izboru restorana i taverni koje služe ukusna grčka jela u celom gradu i duž obale. Takođe, dosta odličnih kafića, barova i prodavnica suvenira ima u skoro svim pravcima gde se može šetati kroz mesto, i koje prikazuju jednostavnost života koju meštani znaju i neguju. U gradu pored luke nalazi se vrlo mala peščana plaža sa parkingom u blizini i dosta taverni i restorana brze hrane. Malo dalje na zapadu je najduža plaža u Limenariji, koja se proteže na oko 2 km. To je šljunkovito - peskovita plaža. U neposrednoj blizini, na zapadnoj strani, nalazi se veoma lepa peščana plaža Tripiti. Limenaria je idealno mesto za odmor, kako za porodične ljude, tako i za mlade koji žele da budu u centu zbivanja.